Dringend nood aan een gesprek? Bel nu gratis 1813.

Waarom deze Facebookchallenge van levensbelang is (HLN)

"De Bloem Bucket Race symboliseert het masker waarachter we ons soms verstoppen. Mensen praten niet meer met elkaar. En op de vraag 'Hey, hoe gaat het?' antwoorden we standaard 'goed'. Maar zo weten we nooit wat er echt in onze jongeren omgaat. Daarom worden ze er vandaag op attent gemaakt dat het niet altijd nodig is je gevoelens te verbergen. En om hen extra aan te spreken hebben we de bus van de Rode Duivels ter beschikking gekregen, waarmee we zullen rondtoeren om jongeren aan te sporen dit filmpje bekend te maken via de sociale media." Ook schrijfster Fleur van Groningen geeft vandaag een voorbeeld uit eigen leefwereld. "Ik zou uit eigen ervaring willen hameren op twee zaken: enerzijds hoe belangrijk het is om hulp te vragen en te praten over wat er in je omgaat als je je depressief voelt, en anderzijds hoe belangrijk het is om vriendelijk voor elkaar te zijn. Het is een verantwoordelijkheid die we als mensen hebben. Je bent niet 'cool' als je je verdriet opkropt, noch ben je cool als je een ander pijn berokkent."

De bedoeling is om ook de rest van de Vlaamse scholen te bereiken. Dat is nodig: nog steeds is zelfdoding de voornaamste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 19 jaar oud. Ook zelfmoordgedachten en -pogingen komen frequent voor in deze leeftijdscategorie. De Vlaamse overheid trekt jaarlijks 3,2 miljoen euro uit om tegen 2020 het zelfdodingscijfer met 20 procent naar beneden te halen. Dat kan ambitieuzer, vindt Jean-Louis. Twee jaar geleden verloor hij zijn zoon Benoit aan zelfdoding. Signalen waren er niet, praten over zijn problemen deed Benoit amper. Het zette Coppers aan tot de oprichting van een vzw, waarmee hij onder de noemer 'Hey hoe gaat het' concrete acties wil ondernemen voor suïcidepreventie om het zelfdodingscijfer met 30 tot 40 procent te doen dalen. De scholencampagne is er één van en er zitten er nog heel wat in de pijplijn.

De vzw bestaat nog maar 9 maanden, maar haalde toch al zo'n 50.000 euro op. In december uitte Jean-Louis hier al de wens om het jaarlijkse budget van de Vlaamse Overheid voor suïcidepreventie te verdubbelen.

 

https://youtu.be/oktwyV-6vCw

 

 

Terug naar overzicht