Dringend nood aan een gesprek? Bel nu gratis 1813.

Project “Hey hoe gaat het ?” wil belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de aandacht brengen

Gent, 7 december 2016 - België behoort tot de top 10 van landen in Europa met de hoogste suïcidecijfers. In 2014 overleden er in Vlaanderen 1.066 personen door suïcide wat overeenkomt met ongeveer 3 zelfdodingen per dag.

Voor de periode 2014-2020 stelt de Vlaamse overheid 3,2 mio per jaar ter beschikking om het probleem zelfdoding te bestrijden. Voor Vlaanderen is suïcidepreventie dan ook een belangrijk thema. Maar meer middelen blijven nodig om het aantal zelfdodingen nog sterker te doen dalen. Suïcide is. immers de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren en volwassenen in Vlaanderen. Door de samenwerking met het VLESP en de Vlaamse Overheid wil het privé initiatief vzw “Tout Bien – Okidoki” het budget dat geïnvesteerd wordt in suïcidepreventie helpen uitbreiden en ondersteunen. Door de samenwerking met de Vlaamse Overheid wil het privé initiatief vzw “Tout Bien – Okidoki” het overheidsbudget helpen uitbreiden en ondersteunen.

Het initiatief Hey hoe gaat het? wil het probleem onder de aandacht brengen en ijvert voor preventie van suïcide van jongeren in Vlaanderen. Met dit initiatief willen ze het taboe doorbreken dat er heerst in onze maatschappij over zelfdoding. Ze leggen de nadruk op het bespreekbaar maken van suïcidale gedachten. Daarnaast ijveren ze voor betere opvangmogelijkheden.

Waarom het initiatief “Hey hoe gaat het” van de VZW “Tout Bien - Okidoki’?
Jean Louis Coppers, wiens zoon op 22 jarige leeftijd uit het leven stapte, wil niet bij de pakken blijven zitten en wil iets in beweging brengen: ”Een rouwproces is zoals een vingerafdruk… uniek en voor ieder verschillend. Ik wil aan dit verlies een positieve invulling geven. Ik koos deze naam voor de vzw omdat dit een typische uitdrukking is die mijn zoon gebruikte, alles was voor hem steeds ‘tout bien, okidoki’. Met de vzw willen we voorkomen dat sommige jongeren suïcide als enige oplossing zien. We wensen dat ze hulp zoeken én vinden. Tevens vestigen we de aandacht op suïcide signalen opdat de omgeving die zou herkennen en tijdig hulp kan bieden. Kortom, ik wil het probleem benoemen en bespreekbaar maken.”

Prof. Dr Gwendolyn Portzky UGent voegt daar aan toe: “In Vlaanderen wordt hard gewerkt aan suïcidepreventie en zetten elke dag veel hulpverleners, vrijwilligers, familie en vrienden zich in voor mensen die het moeilijk hebben. Maar er zijn veel mensen in (psychische) nood en alle extra middelen en ondersteuning zijn welkom. We zijn dan ook blij met dit initiatief van de vzw “Tout Bien – Okidoki” en we willen hen ondersteunen waar mogelijk in deze bewustwordingscampagne. Er is nog steeds een taboe en stigma rond psychische problemen en zeker rond zelfdoding dat moet worden aangepakt. Een eerste stap is aanvaarden dat psychische problemen deel uitmaken van het leven van veel mensen. Vervolgens moeten we psychische problemen detecteren en dienen we te leren hoe er zorgzaam en begripvol mee om te gaan. En tenslotte dienen we mensen die psychische problemen hebben, te begeleiden naar professionele hulp.”

Een dubbele doelstelling
De vzw “Tout Bien – Okidoki” wil het aantal zelfdodingen aanzienlijk terugdringen. Stellen ze nul als einddoel voorop, als tussendoel streven ze ernaar om het aantal zelfdodingen in ons land snel terug te dringen tot een derde en het huidige, trieste cijfer van 14,2 per 100.000 inwoners te herleiden tot 4,7/100.000.
De vzw stelt vast dat er reeds veel lovenswaardige initiatieven en preventie acties zijn maar wil een stap verder gaan en zich concentreren op suïcide bij jongeren en daarvoor een budget uitbouwen.
Vooreerst door het taboe te doorbreken dat zelfdoding nog altijd is en door suïcide bespreekbaar te maken. Niet alleen voor mensen met suïcidale gedachten, maar ook voor al wie hen omringt. Hierin kadert een awareness campagne die de hele maatschappij aanbelangt.
Bovendien willen ze betere opvangmogelijkheden creëren voor mensen die een zelfdodingspoging ondernemen. Vandaag worden zij en hun naasten vaak onvoldoende begeleid. De kans bestaat bovendien dat zij een nieuwe poging ondernemen, het is cruciaal dat hier aan gewerkt wordt.

Barbara Sarafian, meter van het project, bevestigt dit “We moeten terug naar een samenleving met oprechtere aandacht voor elkaar. Onderzoek toont aan dat onze maatschappij machteloos lijkt te staan tegenover de aanpak van psychische problemen bij o.a. jongeren die tot suïcide kunnen leiden. In verhouding tot andere initiatieven die een psychische problematiek belichten, zien wij de noodzaak om met onze campagne een stap verder te gaan en zelfdoding te benoemen. Als term, als fenomeen en als alarmerende realiteit. Een realiteit die aantoont dat de maatschappelijke aversie voor individuele onzekerheid een verpletterende impact heeft”.

Bewustwordings- en fondsenwervingscampagne
Onderzoek wijst uit dat Vlaanderen zeer laag scoort op vlak van emotionele expressievaardigheid (bron RUG). De sensibiliseringscampagne zal middels media-acties, getuigenissen, een themaweek, preventieprogramma’s…… ertoe bijdragen mensen bewust te maken van het taboe dat heerst in onze maatschappij rond zelfdoding.
Eveneens zullen diverse acties opgezet worden om fondsen in te zamelen. Met die fondsen zullen er andere sensibiliseringsmiddelen uitgewerkt worden zoals educatieve pakketten voor scholen, jeugdbewegingen en vormingsinitiatieven. Tevens zullen de fondsen gebruikt worden om professionele begeleiding van suïcidepogers financieel te ondersteunen.
Mensen zullen worden aangespoord om geld te storten (rekeningnummer vzw “Tout Bien – Okidoki”: BE 12 0689 3006 1992) of om zelf benefietacties op te zetten.

Over vzw “Tout Bien - Okidoki” – campagne “Hey hoe gaat het ?”
De vzw werd opgericht in april 2016 met als doel het informeren over zelfdoding en de preventie ervan, het bespreekbaar maken van zelfdoding en het bevorderen van de communicatie daarrond, ook naar de media toe.
De vzw zal activiteiten en acties organiseren met het oog op fundraising ter financiering van bestaande projecten en organisaties rond zelfdoding.
Om haar doelstellingen te bereiken overlegt de vzw met diverse partners zoals overheid en universiteiten.
Met “Hey hoe gaat het?” lanceert de vzw niet alleen zijn sensibiliseringscampagne maar geeft hiermee eveneens het startschot voor fondsenwerving.
De vzw geniet de steun van (in alfabetische volgorde) Boa.be, CRiON, Nenuphar, Voetbal in de Stad, Vlaams Minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en het VLESP.

Terug naar overzicht