Dringend nood aan een gesprek? Bel nu gratis 1813.

Ik heb zelfmoordgedachten maar ik weet niet met wie ik er over kan spreken.

Mensen die aan zelfmoord denken voelen zich vaak eenzaam. Ze willen misschien wel over hun gedachten praten maar durven dat niet. Dikwijls willen ze een gesprek aangaan met iemand die ze vertrouwen of met een “ervaringsdeskundige”. Soms kunnen dat ook de ouders zijn of een goede vriend(in). Maar vaak is het ook een verre vriend(in). Iemand waarbij ze “niets te verliezen hebben”. Waardoor bestaande relaties niet gestoord worden.

Belangrijk is om bij iemand terecht te kunnen die kan omgaan met het verhaal. Die echt kan luisteren en niet oordeelt. Iemand die kan begrijpen dat iemand de dood als een mogelijke oplossing ziet. Misschien kom je er ook achter dat er oplossingen zijn waaraan je nog niet had gedacht. 
Voor sommige mensen kan luisteren echter te zwaar worden, dan is het aangewezen om contact op te nemen met de zelfmoordlijn (1813) of te chatten www.zelfmoord1813.be (tussen 19.00 en 21.30 uur). Zij kunnen u in contact brengen met professionele hulpverleners.


Professionele hulp zoeken?

Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Misschien vind je dat je het alleen moet oplossen. Het kan ook zijn dat je je schaamt voor de problemen die je hebt. Misschien heb je het gevoel dat je faalt in het leven. Of ben je bang dat praten alleen maar meer pijn veroorzaakt. Soms is het echter moeilijk om te praten met bekende mensen. Deskundige hulpverleners hebben ook daarom beroepsgeheim. Als jij de eerste stap naar hulp zet, dan helpen zij je verder.

Je gevoelens en gedachten delen met iemand kan echt helpen. Daarom is het goed om een professionele hulpverlener of therapeut in vertrouwen te nemen. Neem contact op met de zelfmoordlijn (1813) of je kunt ook chatten www.zelfmoord1813.be (tussen 19.00 en 21.30 uur). Zij luisteren en oordelen niet. Zij kunnen u ook in contact brengen met professionele hulpverleners en therapeuten.

Hoe gaan anderen om met zelfmoordgedachten?

In Strohalm horen we Sylvia (18), Anna (31), Inger (38) en Erik (41) over hun worsteling met zelfmoordgedachten. Ogenschijnlijk functioneren ze normaal, maar soms zijn ze al bezig voorbereidingen te treffen. Hun intieme bekentenissen maken duidelijk waarom het zo ingewikkeld is om daarover te praten. http://www.human.nl/2doc/2015/Strohalm.html

Ondertussen zien we hoe de vrijwilligers van 113Online worden voorbereid op het werk bij de hulplijn. Strohalm laat zien dat luisteren helpt en dat praten levensreddend kan zijn.
Strohalm, een productie van De Familie Film & TV, in coproductie met Human, werd mede mogelijk gemaakt door het CoBO en de W.M. de Hoop Stichting.

Ik weet dat ik gevoelig ben voor zelfmoordgedachten, hoe kan ik impulsieve acties vermijden?

Hoe sterk je aan zelfmoord denkt, wisselt met de omstandigheden. Gemengde gevoelens kunnen omslaan in plannen en pogingen om er een eind aan te maken. Soms groeit dat geleidelijk. Maar het kan ook heel plotseling gaan. Dan is er opeens een kortsluiting. Belangrijk om te weten: zo'n bui duurt meestal niet langer dan een paar uur. Als het je lukt om zo lang rustig te blijven, voorkom je ondoordachte daden. Bereid je hier op voor. Professor Barbara Stanley maakte hiervoor een veiligheidsplan. Hieronder vind je een samenvatting.
Het doel van een veiligheidsplan is dat je vooraf bedenkt wat je kunt doen om veilig te blijven. Je kunt je veiligheidsplan invullen op je eigen manier. Gebruik je veiligheidsplan als geheugensteun in situaties die voor jou heel moeilijk zijn. Zorg dat je het altijd bij je hebt. 


Wanneer:

  • Wanneer raak je van streek?

  • Wat zijn waarschuwingssignalen?

Wat: denk aan praktische manieren om veilig te blijven.


  • Welke maatregelen kun je nemen om minder gemakkelijk toegang te hebben tot middelen die je in wilt zetten als je denkt aan zelfmoord plegen (medicijnvoorraad, uit de buurt van het spoor blijven, ...)

  • Hoe bezorg je je zelf afleiding, troost, ...


Waar:

  • Waar kun je heen om tot rust te komen?

  • Waar voel je je op je gemak?


Wie:

  • 
Wie kan je helpen om jouw situatie veiliger te maken?

  • Met wie neem je contact op wanneer je in crisis raakt? (GSM nummers) 


Welke:

  • Bij welke professionele hulpverlening kun je terecht? (huisdokter: telefoonnummer, openingsuren,…)

  • Welke hulpverlener heb je (eventueel) al?