Dringend nood aan een gesprek? Bel nu gratis 1813.

Vlaams Parlement verwelkomt de Exhibitie “OpenDeuren” in zijn Zuilenzaal

 

Brussel - dinsdag, 1oktober 2019 –“Hey hoe gaat het?” ijvert voor de  preventie van zelfdoding door jongeren in Vlaanderen. Met het  initiatief” OpenDeuren” wenst de vzw Tout Bien - okidoki samen met het Vlaams Parlement werk te maken van een samenleving waarin mensen terug de deuren open zetten voor elkaar en met elkaar praten. Voor het project werd de kunstenaar Jean Ayawo Koumy aangesproken en werd een labyrint gecreëerd  met 12 geschilderde deuren en met 21 poppen.  

De tentoonstelling kadert in de missie van de VZW om het taboe te doorbreken dat in onze samenleving heerst rond zelfdoding om zo de Belgische suïcidecijfers terug te dringen naar Europese gemiddelden. Zelfdoding is een thema dat regelmatig aandacht krijgt in het Vlaams Parlement en de Vlaamse Overheid vindt het haar taak om suïcidaal gedrag maximaal te vermijden,.

Na het startschot van de exhibitie “OpenDeuren” te Gent in september 2018  werd  de tentoonstelling ook gehouden op de campus van de KU Leuven Kulak  (februari 2019) en in de universiteit van Namen (april 2019). Vandaag opent de tentoonstelling haar deuren in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement .

Wat willen we bereiken?

Met 18 zelfdodingen op 100.000 inwoners is België één van de trieste Europese koplopers. In Vlaanderen stappen wekelijks 21 mensen uit het leven. Eénduidige verklaringen voor deze cijfers zijn er niet, maar studies tonen aan dat de Belg en zeker ook de Vlaming minder snel naar buiten komt met zijn of haar problemen. Ook het stigma om psychologische hulp te zoeken, is nog steeds groot. Het Vlaams Parlement is zich terdege  bewust van deze thematiek en wil graag meehelpen om het taboe rond zelfdoding te doorbreken. Daarom verwelkomt het Vlaams Parlement de exhibitie Open Deuren  in de Zuilenzaal  van dinsdag  1 oktober 2019 tot en met dinsdag  8 oktober 2019.

Voorzitter van het Vlaams Parlement Wilfried Vandaele: “We zijn ervan overtuigd dat het Vlaams Parlement een uitstekende plaats is voor de tentoonstelling. Zelfdoding is een thema dat regelmatig aandacht krijgt in ons parlement en als Vlaamse Overheid hebben we de taak om suïcidaal gedrag maximaal te vermijden, bv. door de geestelijke gezondheid te bevorderen en psychische problemen te voorkomen.”

Waarom deze tentoonstelling?

Jean Louis Coppers wilde, nadat zijn zoon op 22 jarige leeftijd uit het leven stapte, niet bij de pakken blijven zitten en startte 3 jaar geleden met de vzw “Tout Bien – Okidoki” het  initiatief “Hey hoe gaat het?” op. Door middel van diverse acties wenst de vzw het taboe te doorbreken dat er -nog steeds- heerst rond zelfdoding. Met dit initiatief wil de vzw de samenleving alert maken opdat zij signalen tijdig zou herkennen en het probleem benoemen en bespreekbaar maken. 

Kunstenaar Jean Ayawo Koumy (Lomé, 22 juni 1961) werd aangesproken omdat hij er in slaagt zijn levensvreugde, enthousiasme  en positivisme over te brengen in zijn werken.  Jean Koumy « Ouvrons les portes, osez découvrir l’autre côté. Plein des êtres humains sont aimables «

Barbara Sarafian, meter van het project voegt eraan toe: “Open Deuren symboliseert wat me moeten bereiken in onze maatschappij. Vroeger stonden deuren open, we leefden dichter bij elkaar en automatisch werd liefde en leed gedeeld. We moeten terug naar een samenleving met oprechtere aandacht voor elkaar.”

Terug naar overzicht