Dringend nood aan een gesprek? Bel nu gratis 1813.

Voorwoord

Het stellen van de vraag “hoe gaat het?” is net zo’n gewoonte geworden als het geven van het standaard antwoord: “goed”. Na het klassieke “goed” kan je vervolgens overschakelen op andere onderwerpen. Maar gaat het altijd zo “goed”? Waarom willen we het nooit over zaken hebben die een beetje, of zelfs duidelijk “niet goed” gaan?

Als je toegeeft dat het slecht met je gaat, stel je je heel kwetsbaar op en verlies je misschien de controle over je emoties. En niemand staat te wachten op een grienende man of vrouw in een supermarkt. Dán pas krijg je het gevoel dat je je aanstelt of dat je een zielenpoot bent, iemand die het leven niet aankan. Dus, zeggen we dan maar …. “goed”? Elke persoon krijgt te maken met moeilijkheden in het leven. En een luisterend oor doet vaak wonderen. Het is zo veel zwaarder om dat masker te dragen dan er gewoon over te praten. Het is “uit-praten”, je bent het gedeeltelijk kwijt. De gedachten draaien minder in kringetjes en als je een tactvolle luisteraar hebt, kom je misschien op andere gedachten.

Pas als de omgeving overkomt als veilig en meelevend is een mens geneigd om over problemen te spreken. De stap naar een “offi ciële vertrouwenspersoon” of een hulpverlener is vaak moeilijk omdat men die niet kent en vreest onpersoonlijk behandeld te worden, als een nummer of een dossier.
De eerste zorg zou moeten komen van onze buren, onze familie, onze collega’s. Maar omdat spreken over depressieve gevoelens, laat staan over zelfdoding, praktisch taboe is, is het niet zo gemakkelijk om iemand in onze omgeving te vinden om aan te spreken.

Daarom deze actie: doorbreek het taboe over zelfmoord, herken signalen bij jezelf en in je omgeving en neem ze ernstig. Leer begripvol te luisteren zonder oordeel vormen. En hou contact met mensen waar het feitelijk niet zo “goed” mee gaat. Hieronder geven we een aantal tips waar je kan op letten.
We pretenderen zeker niet dat we een wetenschappelijke studie geschreven hebben, we bieden enkel handvatten en hopen jullie hiermee te motvieren om open te staan voor een dialoog met je medemens.

Jean-Louis Coppers
VZW Tout Bien – Okidoki
(Initiatief: “Hey, hoe gaat het?”)